..

Photobucket

Tuesday, March 3, 2009

Pengorbanan..


Pengorbanan sentiasa wujud setiapkali membicarakan perkara-perkara berkaitan kasih sayang.Seakan ia merupakan rempah ratus dalam menyiapkan sebuah kehidupan yang membahagiakan.Namun begitu, yang paling kerap kedengaran adalah pengorbanan yang sia-sia ataupun pengorbanan yang tidak pernah dihargai.Dan kepedihan mereka yang berkorban lebih pedih andai pengorbanan itu dibalas dengan kelukaan.Bayangkan mereka yang sekian lama menyusun bongkah-bongkah pengorbanan untuk menjadi istana kebahgiaan yang dikelilingi haruman taman ketenangan tetapi akhirnya runtuh. Mampukah mereka mengutip kembali sisa-sisa runtuhan pengorbanan itu dan membinanya kembali.Sudah pasti tidak dan kalaupun ada pastinya tidak sekukuh dahulu kerana dibayangi runtuhan silam.Pengorbanan tidak boleh dijualbeli dan juga disamakan dengan yang lain..Kerana pengorbanan yang tulus,datangnya dari hati akan mengambil masa bertahun-tahun untuk dilupai.. Apa yang jelas disini, pengorbanan adalah suatu tanda sebuah kasih sayang. Ia juga merupakan ujian dan halangan untuk memiliki kegembiraan dan juga pengukur hayat sebuah hubungan. Tiada hubungan yang tidak memerlukan pengorbanan.Kesucian pengorbanan pula tidak harus diselitkan dengan kealphaan yang boleh mencetuskan kesilapan sehinggakan pengorbanan itu tidak bernilai lagi.
Walau seikhlas manapun pengorbanan itu,hakikatnya ia pasti mendambakan sesuatu setidak-tidaknya sebuah ketenangan dalam kehidupan.
Hargailah sebuah pengorbanan kerana ia menandakan kita dihargai dan jangan memijak pengorbanan yang diberi kerana tindakan itu bererti kita tidak berharga lagi..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails